cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification online

Historie

DAW is reeds in 1918 opgericht en is daarmee een van de oudste sportverenigingen van Alkmaar. Gedurende het ruim 90 jarige bestaan heeft de vereniging vele duizenden, misschien wel tienduizenden Alkmaarders in en buiten het zwembad veel sportplezier en vriendschap bezorgd als lid van deze vereniging. In 1918 was DE Alkmaarse Waterratten de eerste zwem- en waterpolovereniging in Alkmaar. In 1951 volgde de oprichting van de rooms-katholieke vereniging ‘Vliegende Vissen’. Na de fusie in 1978 van de twee Alkmaarse verenigingen ging de club verder onder de achtereenvolgende namen:


DAW / VVC 
DAW / Sportline 
PROFACE/DAW 
BRIGHT-DAW 
DAW-Finenzo 
DAW

Wat voor sporten zijn waterpolo en zwemmen eigenlijk? Waterpolo is eind vorige eeuw ontstaan in Groot-Brittannië. Deelnemers zaten toen op lege tonnen, opgesierd met paardenkoppen en –staarten. Men speelde een soort watervoetbal, analoog aan het polospel op paarden. Via een vorm van waterrugby is het spel ontstaan zoals we dat tegenwoordig kennen. 

Als je de boeken er op naslaat vind je voor zwemmen de volgende omschrijving: ‘zwemmen is de vaardigheid om in water te blijven drijven en met behulp van armen en benen vooruit te komen’. Het is hoogstwaarschijnlijk één van de oudste vormen van sportbeoefening. Uit beelden is gebleken dat in de Oudheid de Egyptenaren, Grieken en Romeinen de zwemkunst reeds machtig waren. Alhoewel zwemmen niet de meest in clubverband beoefende sport is, is het wel de sportvorm die recreatief het meest wordt beoefend. Bijna ieder kind gaat tegenwoordig op zwemles en is de zwemkunst machtig. 

De ‘oude’ Alkmaarse vereniging heeft een groot aantal hoogtepunten gekend. Enkele in het oog springende namen van zwemmers met uitstekende resultaten, waaronder eerste plaatsen bij nationale zwemkampioenschappen, zijn onder meer André Slikker, Ad Boxem en Ab Blankvoort. De laatste tien jaren heeft de zwemafdeling een enorme progressie doorgemaakt. Dat heeft geresulteerd in een plaats bij de 20 sterkste verenigingen binnen de K.N.Z.B. 

Aansprekende toppers van de laatste tien jaren zijn onder andere Natasja Robert, Michael van Rijn, Etta van der Weijden en Joost Hoetjes. Op diverse afstanden heeft de vereniging Nederlandse kampioenen voortgebracht. Tevens is een aantal leden opgenomen geweest in Nationale (jeugd-)selecties. Deze resultaten komen niet vanzelf! De basis wordt gelegd op jonge leeftijd binnen de Alkmaarse vereniging bij de basiszwemafdeling. 

De waterpolo-afdeling bestaat al vanaf eind jaren ’20. Reeds tientallen jaren is de vereniging een begrip binnen het waterpolo in Nederland. Het 1e Herenteam speelt vanaf de beginjaren ’50 tot op heden afwisselend in de 1e klasse Bond (de op één na hoogste afdeling van Nederland), de 2e of 3e klasse Bond. De laatste 10 jaar speelt ook het 1e Damesteam in de Bond, afwisselend in de 1e of 2e klasse. Al vele jaren is DAW de enige vereniging in Noord-Holland boven de Zaan, die zowel bij de Dames als bij de Heren op Bondsniveau speelt. Naast de standaardteams wordt door lagere teams op diverse niveaus gespeeld, ook door pupillen. Onder enthousiaste leiding worden binnen de vereniging aan leden op jonge leeftijd de eerste beginselen van het waterpolo geleerd. Momenteel is er al de mogelijkheid om deel te nemen aan een (aangepaste) competitie ‘Miniwaterpolo’ door pupillen III (6-7 jaar), pupillen II (8-9 jaar) en pupillen I (10-11 jaar). 

Ook in het buitenland is de Alkmaarse vereniging bekend. DAW heeft in de loop der jaren altijd sportieve banden onderhouden met zustersteden van Alkmaar. Met de zwemvereniging uit Troyes zijn enkele uitwisselingen geweest. Ook werd aan Troyes een bezoek gebracht in het kader van de Internationale Scholierenspelen. Die Internationale Scholierenspelen worden gehouden onder de vlag van het Internationale Olympische Comité. Door de organisatie worden jaarlijks verschillende steden uitgenodigd om deel te nemen aan dit sportieve evenement. Per stad worden atleten uitgenodigd om mee te doen met atletiek, tennis en zwemmen. Alkmaar als stad is actief geweest in Darmstadt (1993), Hamilton 1994 (Canada), Sopron 1996 (Hongarije), Sparta 1997 (Griekenland), Logrono 1998 (Spanje), Hamilton 2000 (Canada), Szombathely 2001 (Hongarije) en Taipei 2002 (Taiwan). 

Ook met de zwem- en waterpolovereniging uit Darmstadt heeft de vereniging enkele sportieve ontmoetingen georganiseerd. De meest intensieve contacten onderhoudt de vereniging met The Bath Dolphins. Kort na de Tweede Wereldoorlog was DAW één van de eerste sportverenigingen uit Alkmaar, die Bath bezocht. Reeds vele jaren heeft de vereniging iedere twee jaar een uitwisseling met Bath.

Onze Sponsors

Home